Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen

Bibliotheek

ITG Bibliotheek home page Boeken Tijdschriften Elektronische tijdschriften Databases WebSPIRS Internet links ITG home page
Laatst aangepast op 1 juni 2002 | English version | Version française

 

Bibliografische records en databases - een inleiding

De aangeboden databases bestaan uit een aantal bibliografische referenties. Elke referentie beschrijft een welbepaalde publicatie, en bestaat zelf uit een aantal structurele onderdelen, velden genaamd. Voorbeelden van velden: "auteur", "titel", "tijdschrifttitel", "jaar van publicatie", "paginering", "taal", "trefwoorden", etc.

De informatie in sommige velden is rechtstreeks opzoekbaar (bv. "auteur"), terwijl andere informatie (bv. "paginering") enkel een beschrijvende functie heeft.

De beschikbare velden en hun notatie (afkorting) zijn niet in alle databases identiek. Consulteer de database-specifieke informatie voor een correcte omgang met deze velden.

De databases bevatten dus uitsluitend bibliografische informatie. De eigenlijke publicaties zijn er niet "full text" in opgenomen. Wel bevatten sommige databases naast de bibliografische referenties ook nog samenvattingen ("abstracts") van de betreffende publicaties.

De databases op PC worden samengesteld door het bibliotheekpersoneel. Ze zijn doorgaans selectief en gespecialiseerd van aard (met uitzondering van de "catalogi") en de opgenomen publicaties zijn meestal beschikbaar in de bibliotheek. De overige databases (CD-ROM, etc.) zijn door de bibliotheek aangekochte producten. Ze zijn doorgaans breder van opzet en er is geen nauwe relatie met de bibliotheekcollecties; de publicaties waarnaar verwezen wordt, zijn dan ook niet noodzakelijk in de bibliotheek aanwezig.

Alle databases worden regelmatig bijgewerkt, maar de periodiciteit van deze updates kan onderling sterk verschillen.


Verwante pagina's: Elektronische catalogi van de ITG bibliotheek collecties | Databases samengesteld door de ITG bibliotheek | Internationale databases beschikbaar via de ITG bibliotheek | Auteur: Dirk Schoonbaert
ITG Bibliotheek home page Boeken Tijdschriften Elektronische tijdschriften Databases WebSPIRS Internet links ITG home page